streda 28. októbra 2015

Tri

už je to dávno, čo ju naposledy cítil pri sebe. dievča z jeho snov zmizlo tak rýchlo, ako prišlo. sám tušil, že to nebude nadlho. že to dopadne takto. že sa do nej zamiluje, odovzdá sa jej celý a ona mu zoberie všetko a opustí ho. dievča z jeho snov - krásna ako smrť, zvodná ako sám život.

tisíc prepitých nocí. tisíkrát pocit samoty a beznádeje. každé ráno sa budí sám, smutný, vhodený do beznádeje bytia. duša rozbitá na milón kúskov. na konci toho všetkého jednoduchá otázka. stálo to zato? stojí to všetko ešte vôbec zato?

smrť je tak blízko. stačí jeden krok do prázdnoty, do tej nekonečnej temnoty a jeho trápenie bude na konci. bude už len pokoj.

zobudil sa. nie je sám. leží vedľa neho. pohladí jej ryšavú hlavu, pobozká ju na líco a vstáva. vstáva a vykračuje vopred novým začiatkom, vopred radosti a štastiu.

zmenilo sa to. všetko. pomohla mu postaviť sa na nohy a on jej pomohol zbaviť sa temnoty. zachránil ju vtedy, keď potreboval záchranu sám. vniesol svetlo do jej temného života, pozliepal jej rozbitú dušu, stal sa pre ňu všetkým.

sú šťastní. majú jeden druhého a sú šťastní. konečne sa majú dobre. konečne je ich trápenie ukončené a môžu si povedať: áno, stojí to zato.

ich mŕtve telá našli na druhý deň ráno.

****

večer jej povedal, že ju miluje. neodpovedala mu. ostala ticho. našiel si inú. tiež ostala ticho. je sám. ostane sám. už od narodenia mu bolo predurčené byť sám. niekto má veľa kamarátov, niekto má veľa penazí, luďia majú zdravie, štastie a lásku a on, on je sám. má svoju samotu.

snaží sa s tým niečo robiť, má nové známosti, snaží sa zaujať. snaží sa posobiť dojmom šťastného človeka, ale hneď každý vidí, že tento človek nemá šancu, že tento človek sa nemal ani narodiť. celé je to omyl. je príliš slabý nato, aby takto ďalej žil, no nemá síl ani nato, aby si siahol na život. a tak kráča sám touto nekonečnosťou a premýšla. premýšla nad tým, či sa to niekedy zlepší. kladie si tú otázku každý deň, ale odpoveď nájsť nedokáže.

jeho mŕtve telo našli ešte v ten istý večer.

****

jej telo nenašli nikdy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára